Σύνδεση

Διδάσκοντες

Γιορτάζοντας το έθιμο της Τσικνοπέμπτης

Μένοντας πιστοί στα έθιμα του τόπου μας  γιορτάσαμε και φέτος το έθιμο της ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ.

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται μέσα στους αιώνες. Η ημέρα που τρώγεται κρέας. Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις “τσίκνα” (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και “Πέμπτη”.

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής.
Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.

Έτσι την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023 με χαρές, γέλια, καλή διάθεση, αστεία, μασκαρέματα και χορούς, μετά τα μαθήματα, τις δύο τελευταίες ώρες  στήθηκε στο προαύλιο χώρο του σχολείου με κοσμιότητα το γλέντι. 

 Παρέες-παρέες μαθητές και μαθήτριες, και εκπαιδευτικοί, απόλαυσαν τα σουβλάκια που οργάνωσαν και ανέλαβαν να προσφέρουν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, χόρεψαν πολλούς χορούς αποκριάτικους και ευχήθηκαν "Καλές Αποκριές"